Hälsovård och idrott

Allt som har med hälsan att göra börjar med förebyggande insatser. Mer idrott i skolan bidrar till en sundare livsstil och mindre problem med hälsan senare i livet. Det är en självklarhet och det skrev jag om lite under Utbildning.

Orandum est ut sit mens sana in corpore sano

När man väl råkat ut för tråkigheter, av olika anledningar (som olyckor), eller dålig hälsa, skall alla få den bästa vården man kan erbjuda. Valfrihet och kvalitet är viktigare än att jaga folk som gör vinst på sin verksamhet.

Mycket av den senaste tidens diskussion kring vinster inom vården är baserade på uppblåsta och snedvridna artiklar, nästa rena tidningsankor, som verkar ha gått hem hos läsarna. Dessa företag som går med vinst gör det för att de är välskötta, effektiva och levererar bra vård med bra personal som trivs väl samt med nöjda patienter som går tillbaka till dem. Med denna politik som Alliansen införde har man i alla fall minskat köerna inom vården och man öppnade många nya vårdcentraler. Att dessa nya vårdinrättningar ligger endast i bemedlade områden är helt enkelt inte sant. Man har möjlighet att själv ta reda på det, så det är svårt för mig att förstå att vänsterpartierna struntar i att folk kan genomskåda deras lögner och fortsätter sprida felaktig propaganda.

Jag tycker att man borde sätta en gräns på akuten så att ingen behöver vänta mer än 60 minuter. Det tycker jag är det allra mest frustrerande när man sitter med ett febrigt barn i flera timmar för något som kan åtgärdas på några minuter. Med risk att få hela läkarkåren på mig, säger jag detta ändå. Akuten bör enligt min uppfattning vara just det: akut hjälp så snart det bara går. Om det är fler eller bättre resurser man behöver satsa mer på, må det vara så. Jag skulle vilja införa en 60 minuters garanti på akutvård. Ingen skall behöva spendera hela natten och möta gryningen på en akutmottagning utan större anledning.

Äldrevården är enligt min uppfattning bra i Sverige trots den dåliga bilden som journalisterna brukar måla. När man ha pratat med brukare, oavsett om det handlar om äldre själva eller deras anhöriga, så märker man snabbt att just deras kontakt med vården är bra, men det verkar som någon annan vanvårdas, eftersom ”man läste i tidningar om det”. Folk har vanvårdats tidigare och kommer att vanvårdas i framtiden. Att ha en noll-vision är bra, men det är oavsett endast en vision. Har man med människor att göra så är mänskliga fel och brister något alla kan råka ut för, oavsett utbildningsnivån eller ännu fler kontroller.

Psykvården i Sverige behöver förbättras väsentligt. Nuförtiden är det fler som har kontakt med någon som lider av depression och har antigen begått självmord eller försökt ta livet av sig, än någon som dött i trafiken. Ändå satsas det miljarder på våra vägar med en noll-vision i trafikdöda. Depression är en sjukdom som är tabubelagd. Men det är precis som vilken annan sjukdom som helst och borde betraktas så. Likadant är det med andra nervsjukdomar. Alla människor borde få den bästa vården för såna besvär och jag är personligen trött på folks naiva inställning till dessa sjukdomar.

Att förbygga sjukdomar är möjligt. Det handlar om att äta rätt och att motionera regelbundet. Jag vill påstå att den svenska befolkningen är redan nu mer hälsomedveten än någon annan befolkning i Världen. Tyvärr sänker man denna medvetenhet med överdriven användning av alkohol och godis. Jag tror inte att jag har mött fler vuxna människor någon annanstans utanför Sverige som har sånt konstigt förhållande till alkohol och godis. Godis stoppar man i munnen, nästan smygande, när som helst, i kollektivtrafiken, på arbetsmöten, även i parken när barnen leker. Man bygger upp detta förhållande hos barnen med ”lördagsgodis” då man tillåts vräka i sig ofattbara mängder av godis. I tonåren går denna ”lördagskänsla” över i överdriven användning av alkohol och andra opiater. Måttlighet i användning av godis och alkohol saknas i Sverige. Jag vill därför också att man ökar medvetenhet och måttlighet av bruk av sockerprodukter och alkoholprodukter, precis som det finns i resten av Europa samt övriga Världen.